DÜNYANIN EN KÜÇÜK TAHILI ‘’TEFF’’
- Dyt. İrem Çolak
- 25 May 2020
- 2 dakikada okunur
Türkiye’de adını duyanların oranının oldukça düşük olduğu ama bu dönemin favori besini olarak gösterilen Teff ile tanışmak ister misiniz? Gelin bu popüler besinin vücudumuza olan yararlı ve zararlı etkilerini birlikte inceleyelim.
Teff Nedir?
Geleceğin besini olarak gösterilen teff tohumunun ana vatanı Etiyopya’dır. Bu tahıl yılda bir kez ekilen ve tadı kestaneye benzeyen bir bitki tohumudur. Teff taneleri çok ufak ve yumuşak olup kırmızı, beyaz ve kahverengi olarak 3 farklı rengi vardır.
Teff tohumu, kuraklık ve aşırı yağışa dayanıklı bir bitki olup her türlü iklim koşullarına adaptasyonuyla bilinir. Yalnızca Kuzey Afrika’da değil; Mısır, Uganda, Birleşik Devletler ve Kanada gibi ülkelerde üretimi yapılan Teff bitkisinin, ülkemizde de yeni yeni tarımı yapılmaya başlanmıştır.
Boyutu Küçük Faydası Büyük Teff
Bu dönemde kinoaya rahip olarak gösterilen teff, vejeteryanlar tarafından protein kaynağı olarak tüketilmektedir. Protein içeriğinin yüksek olmasının dışında bu minik tahıl demir içeriği yönünden de oldukça zengindir.
Teff’in aslında en dikkat çeken özelliği ise gluten içermemesidir. Böylece teff, vejeteryanların yanında çölyak hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besin olma özelliğine sahiptir.
Bir diğer özelliği ise probiyotik yapısının yüksek olması, sindirim sistemini düzenleyip kabızlılık sorununu çözmesidir.
Tüm bu saydıklarımıza ek olarak kalp ve kemik sağlığı, bağışıklık sistemi üzerine küçük olsa bile olumlu etkisi olup, Fosfor ve Magnezyum yönünden zengin bir besindir. Ayrıca Teff mineral bakımından zengin olmasına rağmen, vitamin açısından aynı zenginlikte değildir.
Herşeyin Fazlası Zarar
Teff için şu zaman kadar yapılan araştırmalarda herhangi bir zararına ya da yan etkisine rastlanılmamıştır. Ayrıca alerjen bir etkisi görülmemiştir. Ancak her besinde olduğu gibi teff bitkisinde de doz miktarına dikkat edilmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütünün güncel olarak yayınladığı bir doz miktarı bulunmuyor. Fakat biz 1-2 yemek kaşığını geçmemeye özen gösterelim.
Teff’in Kullanım Alanları
Teff bitkisini hem un hemde tahıl şeklinde kullanabilirsiniz. Unu ile ekmek, omlet gibi tarifler yapıp tahıl şeklini de haşladıktan sonra salatalarınıza ve yoğurdunuza ekleyebilirsiniz.
Son olarak kendisi küçük faydası büyük bu tahıla baktığımız zaman, evet faydaları var hemde çok ama hakkında yapılan çalışmalar çok az bu nedenle vücudumuzda uzun dönemde ne gibi etkiler yaratıyor bunu bilemiyoruz. Herşeyin fazlası zarar, dozunda tüketmek en güzeli diyerek yazımı bitiriyorum. Bedeninize ve kendinize iyi bakın.
Dyt.İrem ÇOLAK

Comments